Święta tylko dla katolików?

Temat: krzywa cukrowa - dziwny wynik..proszę o radę
krzywa cukrowa - dziwny wynik..proszę o radę Pani Kasiu, dziewczyny. W piątek robiłam badanie krzywej cukrowej - 75g glukozy, badanie na czczo i godzine po podaniu "drinka". Wynik jest dziwny... na czczo - 65 (norma 70-110), a po godzinie - 64.... położna w poradni się zdziwiła, ale powiedziała że raczej powtarzać nie będę badania... lekarz powiedział że lepiej tak, niż jakby było powyżej normy... ale jakoś mnie to nie przekonuje... Nie wiem, czy w laboratorium zaszła jakaś pomyłka.. W pierwszej ciąży wyniki były w normie, a nie poniżej... Myślę nad powtórzeniem badania już...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,91872316,91872316,krzywa_cukrowa_dziwny_wynik_prosze_o_rade.html



Temat: Pytanie o badanie - obciążenie glukozą
z tak zwana "krzywa cukrowa" jest kilka szkol, czyli jak to mowia "co kraj to obyczaj" w jednych placowkach trzeba byc na czczo pobieraja krew, po czym pije sie glukoze (ciezarne ... czczo bo wynik "cukru na czczo" biora z oznaczenia z poczatku ciazy wazne zeby ten po godzinie od wypicia byl w normie jesli nie jest robi sie obciazenie 75 g i ... to badanie sama w domu glukoze mozna kupic w kazdej aptece 50g to koszt okolo 4-5 zeta, jesli robicie obciazenie 75 to trzeba isc do apteki ktora sporzadza receptury to tam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34251,37822217,37822217,Pytanie_o_badanie_obciazenie_glukoza.html


Temat: Obciążenie glukozą = cukrzyca?
witaj, moim zdaniem a też robiłam właśnie krzywą cukrową to wyniki masz w normie, ponieważ u kobiet w ciąży normy są inne. /Zresztą każde z labolatorium również ma swoje normy. Więc u kobiet w ciąży norma po podaniu 50 mg glukozy wynosi 160. Twoje wyniki mieszczą się w normie, ale pewnie Twój lekarz może Ci zalecić powtórzenie badań, tylko że wówczas dostaniesz większą dawkę glukozy 75 mg i będzie ona 3 stopniowa, czyli na czczo, po godzinie i po dwóch godzinach pobiorą Ci krew. Najbardziej miarodajnym wynikiem jest ten po dwóch godzinach i norma wówczas wynosi 140, natomiast po godzinie 180. Życzę powodzenia, ale nie warto martwic się już teraz bo może być wszystko dobrze. Ja niestety mam już stwierdzona cukrzycę ciążową.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34251,38353388,38353388,Obciazenie_glukoza_cukrzyca_.html


Temat: Za późno?
Test obciążenia glukozą, czyli tzw. krzywą cukrową, wykonuje się w 24 tc. Nie wiem czy badanie zrobione w późniejszej ciąży jest wiarygodne. Ja miałam podwyższony cukier po godzinie od wypicia wody z 50 g glukozy. Gin kazała mi powtórzyć z 75 g i wynik był w górnej granicy normy. Na własną rękę jeszcze raz powtórzyłam to badanie (z 75 g)w 30 tc i moja dr powiedziała, że na takim etapie ciąży nie ma co tego powtarzać. Żadnych innych objawów cukrzycy ciążowej nie mam, ale widać, że mam lekki problem z przyswajaniem cukru, dlatego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,50484,83656786,83656786,Za_pozno_.html


Temat: Glukoza 50g
ja mam jeszcze czas na to badanie, ale pamiętam z poprzedniej ciąży, że najpierw robią badanie na czczo zaraz potem pijesz te 50 g glukozy - nic strasznego - i możesz zjeść coś lekkiego (kanapkę lub coś innego, grunt żebyś się nie objadała niczym słodkim) czekasz godzinkę i pobierają znowu, jak badania wyjdą powyżej normy czyli na czczo powyżej 110 a po 50 g glukozy po godzinie powyżej 140, robi się badanie tak jak pierwsze ale z 75 g glukozy po 2 godzinach - i to drugie jest nie do wypicia bez cytryny .... jak nadal masz wyniki powyżej normy no to dieta - ja tak miałam w pierwszej ciąży i przypuszczam że teraz też tak będzie .... A jeszcze jedno mi lekarz przed dietą kazał zrobić krzywą cukrową i miałam dwa wyjścia: albo w szpitalu piguły mi robią, albo w domku sama się kłuję wybrałam to drugie, dziewczyny palce od kłucia strasznie mnie bolały...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,57971,91162393,91162393,Glukoza_50g.html


Temat: Krzywa cukrowa - pomóżcie
Krzywa cukrowa - pomóżcie Witam Was serdeczie i proszę o pomoc. Jestem w 8 tygodniu ciąży (choć to dalej punkt sporny z moim ginekologiem;-)) i po podwyższonych wynikach cukru we krwi (było 104, a teraz jest nowa górna granica dla ciężarówek 95 mg/dl) lekarz wysłał mnie na krzywą cukrową. Nie spotkałam się nigdzie z takim przypadkiem jak mój, a naczytałam się w necie mnóstwo wypowiedzi na ten temat. Badanie krwi na czczo dało wynik 102,9, a po obciążeniu 75g glukozy po dwóch godzinach wynik wynosił 93,7 (norma wynosi do 140). Czy jest ktoś,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10669,20771827,20771827,Krzywa_cukrowa_pomozcie.html


Temat: cukrzyca w ciąży
cukrzyca w ciąży Witam, wczoraj miałam robione badanie na krzywą cukrową, wyniki niestety ponad normę, naczczo 96, po 1 h 225 po 2 h 159 (dawka 75 mg glukozy) Co teraz,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,100719170,100719170,cukrzyca_w_ciazy.html


Temat: Insulina w ciąży
Insulina w ciąży Przy krzywej cukrowej po 50 g wyszło mi 159, powtórzyłam badanie i przy obciążeniu 75 g wyszedł mi wynik 140, czyli granica normy. Mój gino kazał mi iść do diabetologa, diabetolog dał glukometr i przez ostatni miesiąc mierzyłam sobie poziom glukozy na czczo i 2 h po posiłku. Ostatnio niestety wyniki wychodziły mi dużo powyżej normy ( głównie na czczo od 110 do 145 nawet) więc poszłam do diabetologa a on od razu chciał mnie skierować do szpitala na patologię ciąży. Domyślam się że będę skazana na insulinę , ale czy w takim przypadku jest konieczna hospitalizacja? Kontaktowałam się z ginem, kazał zrobić badanie HBA1C i z wynikiem mam się pokazać w poniedziałek. Męczy mnie wizja leżenia na patologii...czy zastrzyki z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,97358068,97358068,Insulina_w_ciazy.html


Temat: Glukoza i sprzeczne opinie lekarzy - kto ma rację?
Ja w pierwszej ciąży miałam podobny wynik. Pierwsza krzywa cukrowa (obciążenie 50g) - wynik za wysoki (jeżeli dobrze pamiętam, była to wartość graniczna - 140). Oczywiście lekarka zaleciła od razu dietę i wykonanie pełnej krzywej (75g). Wynik wyszedł w normie, ale dieta pozostała do końca ciąży. Dodatkowo lekarka kazała mi zrobić w trakcie trwania diety dodatkowe badanie cukru dwie godziny po jedzeniu,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,74897146,74897146,Glukoza_i_sprzeczne_opinie_lekarzy_kto_ma_racje_.html


Temat: Czerwiec 2005 dotrwamy i urodzimy zdrowe dzidzie
Kilka pytań Witajcie Czerwcowe Mamusie Nie było mnie tu przez kilka dni i trochę się nazbierało postów do poczytania. Napiszcie mi proszę o tym badaniu krzywej cukrowej, bo ja nie miałam czegoś takiego (tylko na poziom cukru we krwi) - czy każda kobieta w ciąży musi przejść to badanie; czemu niektóre z Was mają podawane 50, a inne 75; i jakie jest mieszczący się w normie wynik? I jeszcze chciałam zapytać o ubranka dla Maluszków. Dostałam od koleżanki cały wór ciuszków, a jako całkowity laik w tym temacie, nie mam pojęcia, czy jak ... Czy jest tu ktoś, kto przy pierwszej ciąży nie chodził do szkoły rodzenia? Pytania może banalne, ale bardzo prosiłabym o rady, ponieważ Wy jesteście moją jedyną bezstronną i zainteresowaną "poradnią" Dzięki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,16013478,16013478,Czerwiec_2005_dotrwamy_i_urodzimy_zdrowe_dzidzie.html


Temat: Humory, mdłości, zachcianki czyli CIĄŻA:)
Cukier w ciąży Teraz będzie o czymś co jest nieprzyjemne, może być szkodliwe ale jeśli odpowiednio się o wszystko zadba może nie być żadnym problemem. Wasz lekarz na pewnym etapie (mnie w 26-28tc, koleżanki z rówieśniczego miały nieco wcześniej) wyśle na rutynowe badanie poziomu cukru - tzw. krzywa cukrowa. Możecie od razu poprosić aby była to krzywa zrobiona przy pomocy dawki 75g glukozy, mój g zlecił mi najpierw 50g które w szpitalu potem wyśmiali bo badanie jest mało miarodajne i czasem wychodzą wyniki z kosmosu mimo norm. Badanie jest jednym z najobrzydliwszych w czasie ciąży (choć może być całkiem spoko). Polega na zmierzeniu poziomu cukru we krwi na czczo, wypiciu roztworu glukozy z wodą a potem dwukrotnym pobraniu krwi do badania - po 1h i po 2h. W trakcie i po badaniu możecie się bardzo różnie czuć, samopoczucie jest niezależne od tego jakie macie stężenie cukrów więc nie sugerujcie się nim. Możecie również glukozę zacząć zwracać, dobrze jest mieć ze sobą cytrynę, którą laborant wciśnie wam do glukozy. Wyniki jakie są traktowane jako norma przez mało restrykcyjnych lekarzy to, na czczo do 100, po 1h do 180, po 2h do 140. Ogólnie kobieta w ciąży powinna mieć cukier niżej niż w normie. W chwili gdy okaże się, że przekraczamy jeden z podanych parametrów jesteśmy zagrożone cukrzycą i ... groźnych dla dziecka powikłań. W skrajnych przypadkach min zniszczenie wzroku, waga jest również ponad normę, tu przypadek najskrajniejszy: deser.pl/deser/1,97052,7073130,Niesamowite_niemowle__Wazy____az_8_7_kg_.html Krótko: nie można tego zaniedbać ale zapobieganie/leczenie nie jest trudne i nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,86228,100717309,100717309,Humory_mdlosci_zachcianki_czyli_CIAZA_.html


Temat: Pytanie o badania
Pytanie o badania Witam po dłuższej przerwie... Ostatnie badania hormnonów tarczycy wypadły OK Były robione w grudniu i TSH 0,56 <0,25-5>, FT4 14,60 <9-20> Wiec przy moich wczesniejszych wynikach (23.06.2005 - Ft4 35,48 i TSH normy jak wyzej) i szalejącym serduchu jest sie z czego cieszyc. (łykam Thyrosan 50 mg i Euthyrox N 25) Jutro ide zrobic znowu te same badanka bo 13 marca mam kolejna wizyte u endo. Pytanie mam odnosnie innych badan. (zakladam ze moga byc powiazane z problemami z tarczyca) W listopadzie poszlam do ginekologa bo sie okresu nie moglam doczekac. Lekarka kazala łykać luteine, a jak juz okres sie pojawi to zrobic badania. No i zrobilam... tylko do tej pory nie wiem co oznaczaja i dlaczego lykam takie ilosci lekow jakie lykam. (poszlam do gin-endo, ale wogole jakos nie przypadla mi do gustu, wrecz przecinie, a wyciagniecie od niej jakiś sensownych informacji albo odp na pyt nie jest możliwe). Badania , ... ng/ml No i krzywa cukrowa czy jak to sie tam zwie 1. Na cczo GLUKOZA 70mg/dl Poniżej normy Niski:70 Wysoki:115 2. Po 60 min po 75g GLC GLUKOZA 70 mg/dl Niski:70 Wysoki:115 3. Po 120 min GLUKOZA 68 mg/dl Poniżej normy Niski:70 Wysoki:115 Nie wiem co oznaczaja, uslyszalam tylko ze ze wzgledu na cere (tragedii z nia nie bylo), no i te ... problemy z zajsciem w ciaze ale urodzenia dzieci nie mam odkladac w daleka przyszlosc. No i nic wiecej nie uslyszalam. Pytanie do Was, moze ktoras wie co oznaczaja moje wyniki i moze jakie badania powinnam sobie jeszcze zrobić. Jestem na etapie szukania w Trojmiescie jakiegos nowego gin znajacego sie tez na endokrynologii (i do tego rozmownego). Mogłabym sobie zrobić nowe badania przed...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,38273136,38273136,Pytanie_o_badania.html


Temat: zapach z błon śluzowych i inne
Witaj, jak już zabierasz się za badanie glukozy, to warto wyjaśnić kilka kwestii dla jasności. krzywa cukrowa to takie badanie które robi się w szpitalu i na pewno lekarz Cię na to nie skieruje, natomiast może Cię skierować na "doustny test tolerancji glukozy" potocznie zwany przez pacjentów właśnie krzywą cukrową. doustny test tolerancji glukozy to badanie w którym najpierw sprawdzają ilość glukozy na czczo, następnie otrzymujesz roztwór glukozy do wypicia [wcześniej glukozę kupujesz w aptece, 50g lub 75g w zależności jak zleci lekarz, chodź 50g to raczej test dla kobiet w ciąży] i ... podaną glukozę. niestety lekarz rodzinny nie da Ci skierowania na insulinę. Takie skierowanie może dać diabetolog ale on również tego nie zrobi jeśli Twoja glukoza na czczo nie przekracza normy. jest to trochę paradoksalne ponieważ ten test wraz z insuliną pokaże nieprawidłowości nawet jeśli rano na czczo zawsze glukozę masz w normie. dodam też że mało który lekarz rozszyfruje wyniki pomiarów glukozy ... moje poranne wyniki glukozy zawsze były i są w normie, natomiast w tych szczegółowych testach już nie jest tak dobrze. > A włosy znowu zaczęły wypadać z cebulkami w dużej ilości....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,92441169,92441169,zapach_z_blon_sluzowych_i_inne.html


Temat: PCOS+Metformax i jestem w ciąży !
Już wszystko piszę; moje wyniki, robiłam je ok 50 dnia cyklu, wtedy gdy zatrzymał mi się okres: androstendion: 5,10 ng/ml, norma: 0,5 - 3,7 ng/ml wolny testosteron: 3,9 pg/ml, norma faza folikularna: 0,45-3,17 pg/ml faza lutealna: 0,45 - 2,5 pg/ml czyli obydwa podwyższone krzywa cukrowo-insulinowa po obciążeniu 75 g glukozy: glukoza insulina na czczo: 87,2 mg/dl 8,7 ulU/ml 1 godz: 190,00 mg/dl ... czas nie było, testu ciążowego nie robiłam, bo już miałam dosyć oglądania jednej kreski Moja koleżanka też ma PCOS i też bierze Metformax, nie stara się o ciążę bo brak kandydata ... gorsze wyniki hormonalne ode mnie, w zeszłym miesiący powtórzyła badania i wyszło, że wszystkie hormony ma w górnych granicach normy, ale WSZYSTKIE są wreszcie w NORMIE
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,60254684,60254684,PCOS_Metformax_i_jestem_w_ciazy_.html


Temat: Test glukozowy
Bardzo krótko mówiąc-test sprawdza Twoją tolerancję glukozy (krzywa cukrowa po obciążeniu glukozą)-ma na celu wykrycie czy nie cierpisz przypadkiem na tzw. cukrzycę ciężąrnych. W Polsce Komitet Ekspertów Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego opracował następujące zalecenia dotyczące wczesnego rozpoznawania cukrzycy u kobiet w ciąży . Jest to postępowanie dwustopniowe,uwzględniające test przesiewowy, a następnie test diagnostyczny. Zaleca się: 1. Wykonanie u wszystkich kobiet w ciąży przy ... lub więcej, należy wykonać test diagnostyczny z obciążeniem 75 g glukozy (OGTT) zgodnie z zaleceniami i kryteriami WHO. 2. Wykonanie między 24-28 tygodniem ciąży u wszystkich kobiet testu przesiewowego po doustnym ... równa lub większa od 140 mg%, ale mniejsze od 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny z doustnym obciążeniem 75 g glukozy (OGTT). C. Przy stwierdzeniu stężenia glukozy równego lub większego od 180 mg%, kobietę w ciąży należy skierować do regionalnego ośrodka diabetologicznego na leczenie. 3. Przy nieprawidłowym wyniku testu przesiewowego, a prawidłowym wyniku testu diagnostycznego, należy powtórzyć test diagnostyczny w 32. tygodniu ciąży. (OGTT) Test diagnostyczny obciążenia glukozą Warunki wykonania testu z doustnym obciążeniem 75 g glukozy zalecane przez WHO są następujące: test powinien być wykonywany na czczo; co najmniej przez 3 dni przed wykonywaniem testu badana kobieta powinna mieć nieograniczoną dietę zawierającą minimum 150 g węglowodanów na dobę przy normalnej aktywności fizycznej; 75 g glukozy należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5 min. Poziomy cukru oznacza się przed wypiciem - na czczo; po 1 i 2 godzinach.Cukrzycę rozpoznajemy jeżeli przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105 mg% na czczo, po obciążeniu 75g po jednej godzinie 180 mg% i po 2 godzinach - 140 mg %. Trochę to naukowo, ale mam nadzieję,że szczegółowo wyjaśni Ci celowość testu. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,19368287,19368287,Test_glukozowy.html


Temat: krótkowzroczność a poród sn
Cukrzycą ciężarnych nazywa się każde zaburzenie wchłaniania cukru, a są one róóżnee... Normy - ile lekarzy, tyle szkół ;-) oczywiście przesadzam, ale jest problem z interpretacjami wyników. Badanie około 25-26 tygodnia ciąży (od 24 jest podobno "uruchamiany" przez organizm jakiś proces/hormon, który może zaburzać gospodarkę cukrową). Normy te różnią się nieco od przyjętych dla osób dorosłych normalnie (nie w ciąży). Osobiście miałam podawane normy dla obciążenia 50 glukozy po godzinie do 140. Dla obciążenia 75 (krzywa cukrowa?) do 90 na czczo, do 180 po godzinie i do 140 po dwóch. Często teraz każą pobierać tylko po dwóch, jednak nie wyłapuje to wszystkich zaburzeń gospodarki glukozą. Normy te dotyczą badania z krwi, poziomu, nie stężenia (tych nie znam). Glukometry mierzą inaczej (!), niż laboratoria i trzeba brać na to poprawkę - AccuCheck, np., daje pomiar zaniżony o jakieś 15% (średnio). W moim wypadku decydujące było badanie po godzinie 75 glukozy, po dwóch byłam już tylko trochę za normą. W ciąży mam zaburzone "krótkoterminowe" wchłanianie, bardzo mi skacze cukier właśnie zaraz po posiłku. Zazwyczaj najpierw podejmuje się próbę regulacji cukru dietą - dokładne wytyczne powinno się otrzymać od ... których nie wiem za wiele, bo wolałam nie wiedzieć ;- Właśnie dlatego lekarze mają obowiązek kończyć ciążę cukrzycową najpóźniej w dniu "terminu". Jest tu pewien haczyk - w Polsce nadal większość ginekologów wyznacza "termin" wg daty ostatniej miesiączki - absurd, w momencie, gdy kobieta miewa nieregularne/długie cykle, mój lekarz posunął się do tego, że wpisał w kartę ciąży termin późniejszy, odpowiadający wyliczeniu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94889,105653647,105653647,krotkowzrocznosc_a_porod_sn.html